2014. január 4., szombat

tanfolyam

 Január 17-18-19.-én (péntek-vasárnap ) tanfolyamot fogok tartani a magas tüzű mázak készítéséről. A hangsúlyt az 1150-1200 C-os hőmérséklet tartományra helyezem ezúttal. A kereskedelemben kapható magas tüzű német masszák nagy része 1200 C körül már 3 % alatti vízfelvételűre égethető. (pl Fuchs W,WM,R,wb04144,... Creaton 552,208,254,284,354,....) Ezek a cserepek már nem engedik át a vizet,tökéletesen hajszálrepedés mentes mázak készíthetőek rá,fagyállóak. Ragyogóan fényes vagy finoman matt mázak készíthetőek ezen a tűzön, ólomtartalom nélkül, szinte bármilyen színben. 1150-1200 C-on még használható a legtöbb alacsony tűzön alkalmazott égetőlap és a nikkeles termoelem is. Jelentkezéseket a 06-88-272-120 számon vagy a halmos.ferenc@ upcmail.hu e-mail címen várok.

A tanfolyam  lefolyt. A fenti programon kívül  a résztvevők megtudhatták miként lehet pl egy  1300 fokon égő vagy egy 1000 C-ra kitalált máz összetételét úgy megváltoztatni, hogy az alkalmas legyen csaknem tetszőleges hőfokú égetésre. Ezt a gyakorlatban is sikeresen kipróbáltuk 1200 C-on.                 Az Interkerám cég volt szíves a munkához alapanyagokat biztosítani.
A tőlük , és korábban a Budapest Kerámia KFt által , szintén ingyenesen biztosított anyagminták egy részének megkaptam a pontos összetételét is .

Ezúton is köszönöm ismét Magyarország két  legnagyobb kerámia alapanyag forgalmazójának a szívességét, személy szerint pedig Tóth Lajos és Somogyi István uraknak ! 

Ezen összetételek birtokában a gyakorlatban is illusztrálva meg tudtam mutatni a kollégáknak,hogy miként lehet egy számítógépes program segítségével a mázak viselkedését előre megtervezni.
Néhány perces számítógépes  munkával könnyedén bárki képes lehet arra is, hogy a könyvekben vagy a neten található mázrecepteket úgy alakítsa át, hogy azt az általa is elérhető anyagokból tudja elkészíteni.  Emellett ,néhány perc alatt ki lehet számolni, miként kell egy máz összetételét úgy megváltoztatni,hogy  az ne repedezzen össze,vagy ne pattogzzon le a cserépről az égetés után.
Rengeteg egyéb fontos kérdésre is választ adtam, kezdve a kemence építéstől a kész mázak teszteléséig. Pl: Miként lehet biztosítani ,illetve megvizsgálni egy kerámia fagyállóságát vagy azt , hogy  alkalmas-e mikrohullámú sütőben illetve mosogatógépben történő használatra, stb 

Remélem , hogy a résztvevők az otthoni napi gyakorlatukban nagy haszonnal tudják majd alkalmazni az itt elsajátított ismereteket !

Ezek a mázak kb.  600 FT/kg anyagáron összeállíthatóak, némi munkával .























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése