2013. május 5., vasárnap

Raku tanfolyam

A hétvégén, 3 napon keresztül a rakuzás fortélyaival ismertettem meg néhány eziránt érdeklődőt. A résztvevők megismerhették a különlegesen szép színhatásokat adó matt mázreceptemet és annak alkalmazási módját . Emellett készítettünk még egy tucatnyi egyéb mázat is. Bemutattam egy máz nélküli ,de nagyon érdekes ,finom felületi hatásokat létrehozó módszert .
Kipróbáltunk 5 féle masszát . Valamennyi tökéletesen alkalmas erre a célra.
A következő masszákból készítettem lapokat és korongolással edényeket.
Samottos kishajmási, K129 , KS24, W 4005 ,Flameproof Schwarz
Ezek közül csak a KS 24-et és a Flameproof Schwarz-ot ajánlom korongozáshoz,mert a többi durva szemcsés samott tartalma erősen dörzsöli, horzsolja az ember bőrét. Ezek kiváló alapanyagok más megmunkálási módszerekhez ( gipszformába préseléshez, agyaglapokból, agyag "hurkákból" kiinduló munkákhoz )

Néhány fénykép az égetésről és  a megismertetett mázakról :

Az 1000 C fokos kemencéből szedem ki az izzó cserepet.
(Kiváló módszer fogyni akaróknak ! Öltözz föl a fejed búbjáig téli ruhákba a csaknem nyári melegben és állj egy 1000 fokos kemence nyitott ajtaja elé !  0.5-1 óra munka  ,ilyen körülmények között  hatékonyabb mint a szauna. )


A tárgy olyan forró ,hogy azonnal lángra lobbantja a vele érintkező éghető anyagokat.

Szó esett nem csak a mázak összetételéről, hanem azok alkalmazási lehetőségeiről is.Az alábbi tárgyakat a 2 pohár formájú db kivételével a résztvevők készítették és hozták magukkal. A mázak a saját receptjeim alapján készültek a tanfolyam során.

Ezen a sárkányon különösen szép színek alakultak ki az égetés során.


Megadtam egy máz receptjét, amelyik az alábbi képen látható, eosinra emlékeztető, ragyogó fémes színeket produkálta.


A következő 2 tárgyon nincs máz. A selyemfényüre polírozott engobos felület (terra sigillata ) kapott ilyen érdekes mintázatot a rakuzás során.

A 2. fotón, lángok közt látható váza, ilyen türkiz-kékes lett a kihűlés után.


A kancsó forma ne tévesszen meg senkit sem ! A rakuzott tárgyak nem ajánlottak étkezési célokra !!!

1 megjegyzés:

  1. Szuper!
    Én is próbáltam a rakuzást, veszélyes produkció, de izgalmas. A kerámiával foglalkozásnak a szépsége, hogy mindig garantált a meglepetés :)

    VálaszTörlés