Kipróbáltunk 5 féle masszát . Valamennyi tökéletesen alkalmas erre a célra.
A következő masszákból készítettem lapokat és korongolással edényeket.
Samottos kishajmási, K129 , KS24, W 4005 ,Flameproof Schwarz
Ezek közül csak a KS 24-et és a Flameproof Schwarz-ot ajánlom korongozáshoz,mert a többi durva szemcsés samott tartalma erősen dörzsöli, horzsolja az ember bőrét. Ezek kiváló alapanyagok más megmunkálási módszerekhez ( gipszformába préseléshez, agyaglapokból, agyag "hurkákból" kiinduló munkákhoz )
Néhány fénykép az égetésről és a megismertetett mázakról :
Az 1000 C fokos kemencéből szedem ki az izzó cserepet.
(Kiváló módszer fogyni akaróknak ! Öltözz föl a fejed búbjáig téli ruhákba a csaknem nyári melegben és állj egy 1000 fokos kemence nyitott ajtaja elé ! 0.5-1 óra munka ,ilyen körülmények között hatékonyabb mint a szauna. )
Szó esett nem csak a mázak összetételéről, hanem azok alkalmazási lehetőségeiről is.

Az alábbi tárgyakat a 2 pohár formájú db kivételével a résztvevők készítették és hozták magukkal. A mázak a saját receptjeim alapján készültek a tanfolyam során.

Megadtam egy máz receptjét, amelyik az alábbi képen látható, eosinra emlékeztető, ragyogó fémes színeket produkálta.
A következő 2 tárgyon nincs máz. A selyemfényüre polírozott engobos felület (terra sigillata ) kapott ilyen érdekes mintázatot a rakuzás során.
A 2. fotón, lángok közt látható váza, ilyen türkiz-kékes lett a kihűlés után.

A kancsó forma ne tévesszen meg senkit sem ! A rakuzott tárgyak nem ajánlottak étkezési célokra !!!
Szuper!
VálaszTörlésÉn is próbáltam a rakuzást, veszélyes produkció, de izgalmas. A kerámiával foglalkozásnak a szépsége, hogy mindig garantált a meglepetés :)