2013. február 18., hétfő

Mázpróbák kishajmási agyagon


Kipróbáltam néhány néhány ólommentes színtelen és fehér mázat kishajmási agyagon. Én ezt az agyagot csak nagyon ritkán használom, de időnként tanfolyamokat szoktam tartani , mázak készítéséről.
 http://halmos.5mp.eu/web.php?a=halmos&o=m7Umo7kJIq

 A tanfolyamokat látogató kollégák közül  sokan szeretik és használják ezt az agyagot, ezért az Ő kedvükért felteszek ide pár fotót.
Az égetés 1050 C-on történt elektromos kemencében, 4 óra fölfűtési idő alatt. Ezt a hőmérsékletet ez az agyag még jól elviseli és az ólommentes transzparens mázak színe, fénye szebb mint az alacsonyabb tűzön.
Más kemencében, eltérő eredmények lehetségesek !!






 Összehasonlítás végett az 5. kép jobb oldalán számozatlan mintaként látható egy magas ólomtartalmú máz is.Az ólmos máznak ez a tűz már sok volt és erősen felhabzott, túlégett. Emellett erőteljesen hajszálrepedezett is.
Valamennyi  ólommentes máz szép magasfényű és hajszálrepedés   mentes. Ez nem jelenti azt,hogy ezek mindegyike közvetlenül használható kész tárgyakra. Nagy eltérés lehet az egyes mázak és a cserép hőtágulása között, ami azt eredményezheti, hogy a máz idővel összerepedezhet vagy ami még rosszabb, lepattogzhat .
Ez különösen érvényes a VTR 213 (Interkeram, BP Kerámia ) mázra amelynek nagyon alacsony a hőtágulási tényezője és biztos, hogy egy nagyobbacska tárgyról lepattogzik,vagy akár szét is repesztheti azt. Keverő komponensnek viszont jó lehet bizonyos esetekben.
A legszebbek az AT 32 (Ceramic Center ) és a VTR 215 lett (BP Kerámia, Interkeram )
Az egyes mázak nagy eltérést mutathatnak, ha azokat oxidokkal vagy színtestekkel színezzük. Bizonyos mázak könnyen fölhabosodnak ha réz-, kobalt- vagy mangán oxiddal színezzük, mások jól reagálnak. A színtestek is eltérő színeket adhatnak .

Néhány fényes illetve matt fehér mázat is kipróbáltam.
 A fényesek nagyon hasonlóak,a legszebb, hibátlan felületű a wbc 13.(Interkeram, BP Kerámia )
Az SBM 161 10-15 % ólomoxidot tartalmaz ( BP Kerámia ) , a VTR128 ólommentes (Interkeram, BP Kerámia ), mindkettő  nagyon kellemes tapintású, finom felületű matt máz.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése