2013. július 21., vasárnap

fazekas zöld mázról

Talán nem minden tanulság nélküli az alábbi párbeszéd    ( Index, Fazekas, Keramikus Klub )

A párbeszéd az oldal alján kezdődik  a 7801. hozzászólással. 

A következőket tenném még hozzá:

Egy kevés tudással a magas ólomtartalmú frittek/mázak 

átalakíthatóak úgy, hogy azok ólomkioldása 

elhanyagolhatóvá váljon és senkire se jelentsenek veszélyt.

cctválasz | megnéz2013.07.20 10:20:51 © (7808)
A citrom helyén teljesen lemattult és el is színeződött, tehát igazad volt a minőségével kapcsolatban...
Köszönöm a segítséget!
Előzmény: halmos ferenc (7805)
lazarovválasz | megnéz2013.07.18 21:56:59 © (7807)
Köszönöm!
Előzmény: halmos ferenc (7804)
cctválasz | megnéz2013.07.16 20:39:13 © (7806)
Köszönöm a választ, a citromot kipróbálom!
Közben feltettem egy kivilágosított, kinagyított részletet (nagyobb felbontásban).
Egyébként egészen sötét, olajzöld színű a tál.

üdv.
cct
Előzmény: halmos ferenc (7805)
halmos ferencválasz | megnéz2013.07.16 20:33:49 © (7805)
Tegyél rá egy félbevágott citromot 1-2 napig. Nem szabad sem lemattulnia sem pedig a színét megváltoztatnia. Ha mégis, akkor nyugodtan küldd visza a gyártójának,selejtet árul.
Ennél sokkal többet ki kell birnia egy étkezési edénynek.  Sajnos még mindig előfordul a piacon gyönge ólmos mázakkal ellátott étkezési célra árusított fazekas termék. Ezek közül is a legócskábbak a fazekas zöldnek nevezett ólmos mázak,mert  az ólomkioldást a zöld színt létrehozó rézoxid akár a 10x-esére is megnövelheti ( a színtelenhez képest )

Előzmény: cct (7801)
halmos ferencválasz | megnéz2013.07.16 20:17:59 © (7803)
Ezen a fotón szinte semmi sem látszik,túl sötét és alacsony fölbontású és még homályos is .
Előzmény: cct (7801)

cctválasz | megnéz2013.07.15 08:27:53 © (7801)

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.  Biztos van köztetek néhány szakember, aki tudja a magyarázatot a problémámra. :)
A sztori: Egy barátom az Őrségben járt és hozott nekem egy mázas kerámiatálat. Sütivel telepakolva hozta, és ahogy fogyott a süti és egyre nagyobb felület kilátszott a tálból, furcsa alakzatok tűntek elő. Azt hittem, hogy csak zsíros foltok, de később nem tudtam róla semmivel lemosni (még alkoholt és nitrót is próbáltam). Biztosan nem volt hibás, amikor megvette. Vajon megsérült a máz? De mitől? A sütit melegen tették rá, de azért az annyira nem lehett forró... Vagy igen?

Íme a fotó a foltokról:
https://www.dropbox.com/sh/2x0orz28hc6rh7x/jil9Q6P-1S#/

Köszönöm előre is a segítséget!

Üdv.
cct





2013. július 17., szerda

Épületdíszek

Az egyik devecseri iskola felújítása során néhány, tönkrement épületdíszítő elem pótlására vállalkoztam.
Az eredetiek a wagrami (Ausztria ) Brausewetter féle gyárban készültek kb 100-130 évvel ezelőtt.
Néhány kép a félkész, száradó db-okról.
A nagy oszlopfő így , nyersen 68 cm széles.




2013. július 15., hétfő

411-es Interkerám massza

Kipróbálásra kaptam az Interkeramtól egy  25 kg-os zsáknyi 411 jelű öntőmassza port.


A következő leírások találhatóak a honlapjukon:

411 kőcserép öntőmassza
Goerg & Schneider
Szín: világos beige
Égetési hőfok: 1000-1150 °C
Zsugorodás:  5,0 % 1000 °C-on
Vízfelvétel:   12 % 1050 °C-on 
Felhasználási terület:  használati edények,  díszmű áruk, illetve nem fagyálló kerti edények
Mázazhatóság: az Interkerám által forgalmazott alapmázakkal és számos effekt mázzal gond nélkül mázazható
Kiszerelés 50 kg zsákb
an

A 3 leírás nincs teljesen összhangban egymással. Eltérő maximális égetési hömérsékleteket illetve zsugorodási adatokat tartalmaznak.( 1050 C illetve 1150 C,      3.6 % összes zsugorodás 1050 C-on  /   5 % összes zsugorodás 1000 C-on )

Az elnevezésekkel is gondot érzek a cég honlapján.
Ebben az esetben kőcserép nevet használnak amiről  eddig azt tudtam, hogy az egy magastűzön (1200-1350 C között )
tömörre égetett kerámiatermék neve ,amelyet régebben főleg sómázzal láttak el. Alapanyaga a kőagyag.
Németül Steinzeug,angolul Stoneware az ilyen termék neve. (Terebess helyesen ír az anyagról,kivéve a német elnevezést ,amelyet Ő is felcserélt,helytelenül a Steingut szót használva, ami  magas tűzön porózusra égő kerámia terméket, kőedényt jelöl )

Ebben a mi esetünkben azonban nem ilyen anyagról van szó a műszaki adatok szerint.
Ez egy alacsony tűzön égethető és porózus cserepet eredményező massza .

Az adatlap szerint megadott módon könnyen folyósitható. Kicsit kevesebb vízzel készítve még az 1880 g/l  litersúlyu öntőmassza is egészen jól használható. A leírás szerinti 1850 g/l mellett pedig pedig kifogástalanul működik- a folyási tulajdonságokat tekintve.
A szívásidőket tekintve már nem ennyire pozitív a véleményem, én egy kissé lassúnak találtam. 
szívás idő    (perc)               14    20    32     40     50    55
cserépvastagság (mm)          2      3    3.5    4       4.5    5

Persze ez a lassúság viszonylagos, ha valaki nagyon sok formával dolgozik egyszerre, még előnyösnek is érezheti. Nem kell vele kapkodni.Egy kis késés(5-10 perc ) a kiöntéssel nem okoz a gyakorlatban semmilyen gondot,alig érezhetően lesz vastagabb az öntvény a kívánatosnál.
A 40 percig szívatott termék további 30 perc múlva könnyedén elvált a formától,de még meglehetősen puha volt a kiszedéskor. Még az 1 óra múlva kiszedett 20 cm -es váza sem volt tökéletesen szilárd,de azért már kellő óvatossággal kezelhetőnek találtam. Javaslom ennél is tovább szikkasztani a formában.
A nyers cserép nagyon plasztikus és emellett nem hajlamos repedésre, sem a formában sem pedig a szárítás közben.
Érdekességként mellékelek egy képet.
Éppen csak be- és kiöntöttem egy formába az öntőiszapot ( nem volt elegendő iszap a forma teljes feltöltésére ).
Néhány óra múlva a formán megtapadt kb 0.2 mm vastag réteg könnyedén lehúzható volt a formáról:
 A gipszlapra kiöntött kb 40 cm átmérőjü masszalepény csak a széleken görbült fel kissé szikkadás közben és a felvágott  bőrkemény lapok a tűző napon száradva nem görbültek el.
A gipszformából kiszedett vázák (12-24 cm ) a tűző napon ,mérsékelt szélben, forgatás nélkül is szépen, gyorsan görbülés nélkül száradtak meg.




A cserepek nyers szilárdsága jó, könnyen kezelhetőek.
Zsengélésüket 850 C-on végezetem ,elektromos kemencében. Halvány rózsaszínűre égtek.
Összes zsugorodásuk 5-6 % közötti értékeket mutatott. Az égetés során alig zsugorodtak.
Kellően szilárdak lettek és elegendően porózusak a mázoláshoz amelyről a későbbiekben fogok beszámolni.