2013. július 21., vasárnap

fazekas zöld mázról

Talán nem minden tanulság nélküli az alábbi párbeszéd    ( Index, Fazekas, Keramikus Klub )

A párbeszéd az oldal alján kezdődik  a 7801. hozzászólással. 

A következőket tenném még hozzá:

Egy kevés tudással a magas ólomtartalmú frittek/mázak 

átalakíthatóak úgy, hogy azok ólomkioldása 

elhanyagolhatóvá váljon és senkire se jelentsenek veszélyt.

cctválasz | megnéz2013.07.20 10:20:51 © (7808)
A citrom helyén teljesen lemattult és el is színeződött, tehát igazad volt a minőségével kapcsolatban...
Köszönöm a segítséget!
Előzmény: halmos ferenc (7805)
lazarovválasz | megnéz2013.07.18 21:56:59 © (7807)
Köszönöm!
Előzmény: halmos ferenc (7804)
cctválasz | megnéz2013.07.16 20:39:13 © (7806)
Köszönöm a választ, a citromot kipróbálom!
Közben feltettem egy kivilágosított, kinagyított részletet (nagyobb felbontásban).
Egyébként egészen sötét, olajzöld színű a tál.

üdv.
cct
Előzmény: halmos ferenc (7805)
halmos ferencválasz | megnéz2013.07.16 20:33:49 © (7805)
Tegyél rá egy félbevágott citromot 1-2 napig. Nem szabad sem lemattulnia sem pedig a színét megváltoztatnia. Ha mégis, akkor nyugodtan küldd visza a gyártójának,selejtet árul.
Ennél sokkal többet ki kell birnia egy étkezési edénynek.  Sajnos még mindig előfordul a piacon gyönge ólmos mázakkal ellátott étkezési célra árusított fazekas termék. Ezek közül is a legócskábbak a fazekas zöldnek nevezett ólmos mázak,mert  az ólomkioldást a zöld színt létrehozó rézoxid akár a 10x-esére is megnövelheti ( a színtelenhez képest )

Előzmény: cct (7801)
halmos ferencválasz | megnéz2013.07.16 20:17:59 © (7803)
Ezen a fotón szinte semmi sem látszik,túl sötét és alacsony fölbontású és még homályos is .
Előzmény: cct (7801)

cctválasz | megnéz2013.07.15 08:27:53 © (7801)

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.  Biztos van köztetek néhány szakember, aki tudja a magyarázatot a problémámra. :)
A sztori: Egy barátom az Őrségben járt és hozott nekem egy mázas kerámiatálat. Sütivel telepakolva hozta, és ahogy fogyott a süti és egyre nagyobb felület kilátszott a tálból, furcsa alakzatok tűntek elő. Azt hittem, hogy csak zsíros foltok, de később nem tudtam róla semmivel lemosni (még alkoholt és nitrót is próbáltam). Biztosan nem volt hibás, amikor megvette. Vajon megsérült a máz? De mitől? A sütit melegen tették rá, de azért az annyira nem lehett forró... Vagy igen?

Íme a fotó a foltokról:
https://www.dropbox.com/sh/2x0orz28hc6rh7x/jil9Q6P-1S#/

Köszönöm előre is a segítséget!

Üdv.
cct





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése