2014. február 24., hétfő

Egy szenzációs öntő - és korongos massza.páros. WBO 4144, FSZ

Egy kolléga megkért, hogy segítsek neki átállni a jelenleg használt kishajmási agyag- ólmos máz kombinációról egy sokkal magasabb műszaki színvonalat jelentő agyagra és mázakra.
Az a  kikötése volt, hogy ne kelljen 1150 C fölött égetnie és ha lehetséges, az agyag tömörre égjen ezen a viszonylag alacsony tűzön is.
Többen dolgoznak az 1100 C környékén  tömörre égő 245 számú és a sinter rapid nevű masszákkal. Ezeket korábban én is kipróbáltam, de nem voltam velük elégedett több ok miatt sem. Viszonylag szűk hőmérséklet tartományban égethetőek tömörre,a legtöbb máz buborékos lett rajtuk, stb.

Több katalógus adatait átnézve a WBO 4144 jelü masszára esett a választásom.
Íme az adatlapja:



A Budapest Kerámia volt olyan szíves és a rendelkezésemre bocsátott 25kg öntőmasszaport tesztelés céljára.

Amint látható az adatlapon is , kb 1130C- tól már gyakorlatilag tömörre égethető és egészen 1200 C-ig használható.

A folyósítást az adatlapon megadottak szerint végeztem. Rendkívül  könnyen megfolyósodott,nem volt vele semmi gondom. A maximálisan ajánlott 0.3 %- nyi folyósítót használtam,mert a mi csapvízünknek rendkívűl magas a keménységi foka.
Az így kapott öntőmassza alig volt hajlamos a tixotrópiára ,  fél napi állás után is csak alig kocsonyásodott be. (elég lett volna valamivel kevesebb folyósító is- gyorsabb lett volna a cserépképződés ! )
Bögréket,vázákat és zárt öntéssel néhány csempét is öntöttem belőle.
 40-50 perc alatt 4-5 mm vastag falu öntvény képződött. Szép nyugodtan lehet vele dolgozni, ha kicsit tovább marad a formában az öntőmassza, nem történik "tragédia" . Az öntvények könnyen és jól
elváltak a formától. A 20-25 cm-es vázákat a kiöntést követő 30-40 perc után ki lehetett szedni a formákból, de ha néhány óra múlva sem vettem ki , akkor sem repedtek el a formában.
A bögrékhez öntöttem füleket is, amelyeket a bőrkemény állapotú edényekre ragasztottam fel. Az öntőmassza hulladékát átgyúrva kézi húzással is készítettem hozzá füleket.
Teszteléskor mindig kipróbálom extrém körülmények között is az agyagokat. Most is így jártam el, a frissen fülezett bögrék  és a formából éppen kivett vázák egy részét a forró gázkonvektoron szárítottam meg. Nem görbültek  és nem repedtek el !!!
Az öntésnél képződött hulladékot összegyúrva figyeltem fel rá, hogy milyen jó plasztikus ez az anyag. Így korongoltam belőle 2 db-ból egy 24 cm magas  vékony szárú kelyhet. A két db-ot beraktam néhány percre a forró kemencébe,hogy bőrkeményre szikkadjon. Ezután ezeket készre esztergáltam a korongon és összeragasztottam. A ragasztott kelyhet visszaraktam a forró kemencébe ahol kb 20 perc alatt teljesen megszáradt. Az extrém nyúzás ellenére is teljesen ép maradt és nem  görbült el !
A száraz agyagnak nagyon jó , magas a nyers szilárdsága, könnyen kezelhető.
 A kb 860 C-os zsengélést követően jól mázolható ,kellően porózus cserepet kaptam.
Sikerült rájuk jól illeszkedő mázakat is kikeverni. (lásd jan 30.-i bejegyzés alatt is)
1100 C-on égetve a kehely nem görbült el, a cserép szinte teljesen tömör,csak nagyon -nagyon kis mértékben szívja a vizet.
Az 1130 C-os égetés után már teljesen tömörnek tekinthető.
1100 C-os égetés után a cserép összzsugorodása 9.5 % , 1150 C után pedig 10.0 % lett.
Görbülés ,repedés miatt selejt nem keletkezett. A 15X15 cm -es csempék is teljesen egyenesek lettek,pedig eléggé durván kezeltem őket a nyersgyártás során.
 A mázak nagyon jól illeszkednek,sem hajszálrepedés sem lepattogzás nem fordult elő.
A mázolást több esetben , szándékosan nagyon csúnyán végeztem, hogy lássam miként viselkednek a kísérleti mázak.
Néhány tárgyat eosinmázakkal láttam el.
Pár fotó az elkészült darabokról.








                          Kb fél literes bögrék:






Egy érdekes ,új máz 2 % réz-oxiddal színezve.


A BP Kerámia nem sokára küld valamennyit kipróbálásra ennek a masszának a korongos változatából is . Nagy érdeklődéssel várom.

Megérkezett az ígért korongos massza. Jelzése Fuchs FSZ.
 Ez is fantasztikusan jó anyagnak bizonyult !!!   Nagyon hasonlóan,szinte ugyanúgy viselkedik mint az öntő. Rendkívül plasztikus, kiválóan korongolható agyag,öröm vele dolgozni !
Emellett egyáltalán nem érzékeny a szárításra,lehet "ütni-vágni ".
Nagyon jó a tartása, kiváló a nyers szilárdsága.
A korongolás kezdetétől számolva 4 órán belül bekerült a 6 db megfülezett fél literes bögre és néhány váza a kemencébe, másnap reggelre ki is lettek zsengélve !
A Fuchs katalógus szerint 1000-1200 C közötti égetésre ajánlják.
Száradási zsugorodása 5 % ,égetési zsugorodása 1100 C-on 4 %, 1200 C-on 6%.  A cserép vízfelvétele 1100 C -os égetés után 6 %, 1200 C-on tömörre ég.
A 850 C-on zsengélt cserép kellő szilárdságú és megfelelően porózus lett a mázoláshoz. Először csak 2 db bögrét mázoltam be. Belsőzésre egyik világos színűre égő agyagmázamat, kívülre szintén egy saját készítésű effektmázamat használtam föl. 1130 C-on égetve a bögrék jól sikerültek, nem görbültek és nem repedtek el. A várakozásnak megfelelően nagyon alacsony porozításúak lettek.
A cserép színe közel azonos az öntőmassza cserepének színével.
Íme a 2 db bögre:


A többi félkész cserepet  más mázakkal is ki fogom próbálni, az égetési hőmérsékletek fokozatos emelése mellett. (1150, 1180 C )
Folytatása következik...

A következő képeken látható tárgyakat 1175 C-on égettem ki.
Mind a kettő (öntő és korongos ) massza  tömörre égett. Az égetés után próbaképpen kivettem a tárgyakat a 400 C-os kemencéből. Nem repedtek el és az alkalmazott mázak nem lettek háriszosak sem !!!




Eozinmázzal,szintén 1175 C-on égetve