2014. január 30., csütörtök

mázak 1150 C-on

Alacsony tüzű  ólmos mázak helyettesítésére készítek mázakat,
1150 C-ra,tömörre égő fehér cserépre.
Ilyenek lettek az első próbák:
 Az ólmos fazekas bordó helyettesítése ólommentessel, nem a legegyszerűbb feladat ,de alakulni látszik !
A 3683-87 mázak azonos receptek alapján,de különböző frittek fölhasználásával készültek. Meglepően nagy lett a színeltérés közöttük !





 A 3682-87,90,93-96,77,72 számú mázakban ugyanazt a színtestet használtam föl,közel azonos mennyiségben !!!   A 3664 számú mázat már korábban kipróbáltam 1200 C-on,ott nagyon szép erőteljes bordó lett. (http://halmosceramics.blogspot.hu/2014/01/tanfolyam_4.html)




2014. január 24., péntek

Január 24.







Korongos masszák tesztje :Creaton 208 , Creton 966 Flammfeste

Az Interkerámtól kaptam ismét kipróbálásra 2 féle masszát.

A 208-as öntőmasszáról már írtam korábban,most beszámolok annak korongos változatáról is.
Nagyon plasztikus,jól korongolható magas tüzű agyag.
10 db vékony falu fél literes bögrét korongoltam ,amelyeket fél napi szikkadás után füleztem meg. A füleket ugyanabból az anyagból kézzel húztam. A bőrkemény bögrére felkarcolás után a valamivel puhább füleket a saját anyagával ragasztottam föl.  1 db-ot próbaképpen a meleg fűtőtesten szárítottam ezután, a többit letakarás nélkül a műhely 18-20 C -os hőmérsékletén.
Az erőltetett szárítást  nem kedvelte az anyag,kezdett a fül lerepedni, de még időben levettem a gázkonvektorról és sikerült megjavítani.
A lassabban száradó bögrék fülének felén tapasztaltam még enyhe kezdődő repedést,de ezek könnyen eltüntethetőek voltak egy ismételt átsimítással és később az égetések után sem jelentkeztek ismét.
Óvatos szárítással ezek a hibák valószínűleg elkerülhetőek teljesen.
A száradó és a száraz nyers cserepek nyers szilárdsága kitűnő, jól kezelhetőek voltak. Száradás közben nem görbültek el.
960 C-os zsengélést követően mázoltam , majd égettem a bögréket.
900 C-os zsengélés elegendő.
A mázas égetéseket 1200,1250 és 1270 C-on végeztem.
1250  és 1270 C-os égetések után teljesen tömörre égtek ,de az 1200 C tüzet kapott cserép is csak nagyon lassan,szinte észrevehetetlenül szívta csak a nedvességet.(vízfelvétel 5 % )  Valamennyi db hibátlanra égett,repedések és görbülések nélkül.

 A következő bögrék belsejét színtelen ,transzparens mázzal láttam el,itt jól látható,hogy milyen színűre ég a cserép.


Összegzés :  A Creaton 208 egy nagyon jól használható,plasztikus massza amely széles hőmérséklet tartományban tömörre égethető.
Cserepe világos krémszínű. A fülezett áru óvatosan szárítandó.



A másik anyag újdonságnak számít a Creaton cég választékában.



A fóliázott massza kissé keménynek tűnt a korongozáshoz, de miután hozzácsapkodtam az asztalhoz és jól átgyúrtam, kissé megpuhult és pont jó lett az állaga. Érződött rajta, hogy valószínűleg sok soványító adalékot tartalmazhat,de még jól korongolható volt.
1 db fazekat és 4 db 30 cm körüli átmérőjű laposabb edényt korongoltam, amelyeket másnap bőrkemény állapotban fülekkel is elláttam. Száradás közben az edények nem görbültek el ,de a fülek a legóvatosabb szárítás ellenére is  erősen repedtek a ragasztások helyén.
A repedéseket próbáltam papírmasszával többször is eltüntetni,de ezek az égetések után ismét jelentkeztek.




 A  960 C-os zsengélés után az elérhető legalacsonyabb hőtágulású VTR 213 mázzal  mázoltam az edényeket,egészen vékonyan .
Az 1150  , majd az azt követő 1200 C-os égetés után is erősen nedvszívó cserepeket végül 1250 C-on sikerült tömörre égetnem.

Így néz ki 1150 C-on égetve:
A fazék jobb oldali részét egy pillanatra vízbe merítettem. Jól látszik,hogy azonnal felszívta magába a vizet és sötétebb lett a színe.
 1250 C után :
Ez már tömörre égett.
A fül a ragasztásnál kissé berepedt. a máz erősen hajszálrepedezett.

 A mázatlan cserép égetés közben már kissé összeragadt az égetőlapra frissen felkent szigetelő engobbal, amit flex+gyémántlap segítségével csiszoltam le.
A cserép színe világos, drapp.
Nem görbültek el és csak 1 db 2-3 mm-es masszafúvódást találtam a 2 db edényen. A máz simára,fényesre égett  és nagyon apróra összerepedezett a nagy hőtágulási különbség miatt.
Az egyik edényt 1/3 részig megtöltöttem hideg vízzel majd a gáztűzhely legnagyobb égőjére raktam közvetlenül a legnagyobb lángra .
 A vizet gond nélkül fölforraltam benne,eddig 2 alkalommal.Nem repedt el.

Összegzés :
Kissé,de nem zavaróan tixotróp. Még jól korongolható,száradáskor és égetéskor nem görbül. A fülezés után rendkívűl óvatosan szárítandó, mert különben a ragasztásoknál reped.
A gyárilag ajánlott max 1200 C fok nem elegendő, ha főzőedényt akarunk belőle készíteni. Ezen a tűzön égetve porózus marad és beszívja a folyadékokat ,mivel nem készíthető rá olyan máz amelyik ne repedezne rajta össze.
Rakuzáshoz ajánlom kipróbálni, esetleg meg lehetne próbálni olcsó égetőlapot készíteni belőle 900, legföljebb 1000 fokos használatra.
( A hőtágulási tényezője 1140 C-os előégetés után mindössze 2.5 x 10 -6  1/C, ami közel áll a cordierit lapokéhoz !!!)



2014. január 4., szombat

tanfolyam

 Január 17-18-19.-én (péntek-vasárnap ) tanfolyamot fogok tartani a magas tüzű mázak készítéséről. A hangsúlyt az 1150-1200 C-os hőmérséklet tartományra helyezem ezúttal. A kereskedelemben kapható magas tüzű német masszák nagy része 1200 C körül már 3 % alatti vízfelvételűre égethető. (pl Fuchs W,WM,R,wb04144,... Creaton 552,208,254,284,354,....) Ezek a cserepek már nem engedik át a vizet,tökéletesen hajszálrepedés mentes mázak készíthetőek rá,fagyállóak. Ragyogóan fényes vagy finoman matt mázak készíthetőek ezen a tűzön, ólomtartalom nélkül, szinte bármilyen színben. 1150-1200 C-on még használható a legtöbb alacsony tűzön alkalmazott égetőlap és a nikkeles termoelem is. Jelentkezéseket a 06-88-272-120 számon vagy a halmos.ferenc@ upcmail.hu e-mail címen várok.

A tanfolyam  lefolyt. A fenti programon kívül  a résztvevők megtudhatták miként lehet pl egy  1300 fokon égő vagy egy 1000 C-ra kitalált máz összetételét úgy megváltoztatni, hogy az alkalmas legyen csaknem tetszőleges hőfokú égetésre. Ezt a gyakorlatban is sikeresen kipróbáltuk 1200 C-on.                 Az Interkerám cég volt szíves a munkához alapanyagokat biztosítani.
A tőlük , és korábban a Budapest Kerámia KFt által , szintén ingyenesen biztosított anyagminták egy részének megkaptam a pontos összetételét is .

Ezúton is köszönöm ismét Magyarország két  legnagyobb kerámia alapanyag forgalmazójának a szívességét, személy szerint pedig Tóth Lajos és Somogyi István uraknak ! 

Ezen összetételek birtokában a gyakorlatban is illusztrálva meg tudtam mutatni a kollégáknak,hogy miként lehet egy számítógépes program segítségével a mázak viselkedését előre megtervezni.
Néhány perces számítógépes  munkával könnyedén bárki képes lehet arra is, hogy a könyvekben vagy a neten található mázrecepteket úgy alakítsa át, hogy azt az általa is elérhető anyagokból tudja elkészíteni.  Emellett ,néhány perc alatt ki lehet számolni, miként kell egy máz összetételét úgy megváltoztatni,hogy  az ne repedezzen össze,vagy ne pattogzzon le a cserépről az égetés után.
Rengeteg egyéb fontos kérdésre is választ adtam, kezdve a kemence építéstől a kész mázak teszteléséig. Pl: Miként lehet biztosítani ,illetve megvizsgálni egy kerámia fagyállóságát vagy azt , hogy  alkalmas-e mikrohullámú sütőben illetve mosogatógépben történő használatra, stb 

Remélem , hogy a résztvevők az otthoni napi gyakorlatukban nagy haszonnal tudják majd alkalmazni az itt elsajátított ismereteket !

Ezek a mázak kb.  600 FT/kg anyagáron összeállíthatóak, némi munkával .