2013. június 14., péntek

június 14. .Redúkciós kristálymázak

A szokásosnál jóval erősebb redukciós atmoszférában égettem az alábbi db-okat és szokatlan színek jöttek létre.








2013. június 9., vasárnap

Színtestek az Interkerámtól

Kipróbáltam 25 féle színtestet , amelyeket az Interkerám volt szíves a rendelkezésemre bocsátani.
http://www.interkeram.hu/index.php?pg=ajanlatok&oId=6
Első lépésként egy nagyon kiváló színtelen és fényesre égő, alacsony tüzű mázhoz kevertem a színező anyagokat. A VTR 215 jelzésű Ferro mázat választottam, mivel nem tartalmaz veszélyes anyagokat és nagyon jók voltak vele a korábbi tapasztalataim.
Az első 5 esetben (10403-230967 )16 és 2 % közötti színtestet használtam, a többinél a legnagyobb mennyiség 8 % volt. ( mindnél 8 %-ból akartam kiindulni,csak elszámoltam magam az elején )
Az SG jelü Fuchs masszából készült a próbalap. (Ez nagyon hasonló agyag mint az Interkerám által forgalmazott 411-es Goerg & Schneider massza amelyről a későbbiekben fogok beszámolni )
 A mázas égetést 120 l-es elektromos kemencében végeztem,
1090 C-on, 3 és fél óra felfűtési idő alatt. (a szárítási és lehűlési időket nem számítva )


Egy kivételével valamennyi máz felülete kifogástalan lett.
A 10025 színtest buborékossá,tűszúrásossá tette ezt a mázat , mivel ez a színtest ( nápolyi sárga ) nem ehhez, hanem kimondottan ólmos mázhoz való.
Az utolsó 8 színtestet 0.5 %-os mennyiségekben is kipróbáltam.
Néhány színtestet érdemesnek találok 8 %-nál nagyobb mennyiségben vagy másik színtelen mázban is kipróbálni mivel viszonylag halvány színeket eredményeztek a VTR215-ös mázban.
(10025, 11709, 270944, 280942, 10309 )
A színtestekkel elérhető színhatás nagyon erősen függhet az alkalmazott alapmáz összetételétől ,a színtest mennyiségétől ,az égetési körülményektől ,az alapcserép színétől, mázvastagságtól, ....  (Nagyjából ezek a legfontosabb tényezők. )
A kobaltkékek, a sötétzöldek,sötétbarnák és a fekete színtestek esetében 4-6 % fölötti mennyiségeket  nem érdemes használni, mert a mennyiség növelésével nem lesz már sokkal intenzívebb az elért színhatás.
A színtestek többsége egymással is gond nélkül keverhető és így szinte végtelen sokféle színárnyalatú máz készíthető.

Folytatása következik.....