2013. február 24., vasárnap

2013. február 22., péntek

Lángálló massza

Kipróbálásra kaptam 5 kg különleges masszát a Budapest kerámiától.
Sibelco gyártmányú és a neve Flameproof, magyarul: lángálló.
Íme az adatlapja:
Már a megjelenése is különleges, mert fekete.
Az adatlap szerint nagyon extrém tulajdonságokkal kell bírjon 1100-1150 C fok között kiégetve, mivel a hőtágulási tényezője kb azonos egy cordierit égetőlapéval. Olyan alacsony a hőtágulási tényezője,hogy erre nem is lehet hajszálrepedés mentes mázat találni /készíteni. Ez az extrém alacsony hőtágulása lehetővé teszi elméletileg ,hogy lángálló föző edényeket készítsünk belőle
Hogy erről megbizonyosodhassak korongoltam belőle 2 db fazekat. A massza kissé kemény volt de még használható. Az egyik edényhez csak átgyúrtam az agyagot a másikhoz kissé puhább anyagot készítettem. A  massza teljesen  "normális " agyag módjára viselkedett. Jól korongozható,van tartása és nem különösebben érzékeny a szárításra. A frissen kikorongolt edény a meleg gázkonvektoron szikkasztva nem repedt és nem görbült el, néhány óra múlva fel lehetett fülezni.
A visszaesztergálás során előfordult benne néhány nagyobb szemcse, de nem volt túl zavaró. A bőrkemény edény gyönyörűen kifényesíthető egy db vékony műanyag zacskóval-ha valaki nem akarná később bemázolni.A fülezés után, letakarás nélkül,,gipszkarton lapon hagytam tovább száradni. Másnapra az egyik fülezés mentén kicsi repedést találtam- úgy látszik nem ártott volna kissé lassabban szikkasztani . 
A nyers tulajdonságait tekintve ,mindent összevetve ez egy jól korongolható,könnyen kezelhető anyagnak tűnik. A színe nekem kissé furcsa,szokatlan, de szerencsére a kézről, szerszámokról könnyen lemosható.
Egy fénykép a félig száradt edényről:

Zsengélés,majd mázas égetés után folytatom a beszámolómat.
A zsengélés elmaradt ,mert nyersen mázoltam szórópisztollyal.
Kiégettem 1150 C-on,külön az edényt és a fedőt. Egyik sem görbült el a legkisebb mértékben sem. Az edény színe kellemes sötétbarna lett. A cserép csaknem teljesen tömörnek néz ki Az elérhető legkisebb hőtágulású ólommentes frittel mázoltam,
belül vastagon, kívül lehelet vékonyan. A vastag mázon látszik, hogy erősen háriszos, kívül a vékony, de szép mázon nem látszik annyira.
Az edényt félig hideg vízzel megtöltve lángelosztóval letakart gázlángon melegítettem a víz felforrásáig. Ezután a forralást a nyílt lángon folytattam. Az edénnyel nem történt semmi, kíválóan bizonyított az első próbán. Persze ez még kevés a boldogsághoz, majd a további mindennapos használat dönti el , hogy mit bír ki ez az új anyag. Minden esetre amit eddig mutatott az nagyon bíztató !






Kipróbáltam az anyagot rakuzáshoz is.
Tökéletesen alkalmas !!
Szándékosan nagyon sokáig hagytam hűlni a szabad levegőn,letakarás nélkül. A legkisebb jelét sem mutatta a repedésnek a cserép. 




2013. február 18., hétfő

Mázpróbák kishajmási agyagon


Kipróbáltam néhány néhány ólommentes színtelen és fehér mázat kishajmási agyagon. Én ezt az agyagot csak nagyon ritkán használom, de időnként tanfolyamokat szoktam tartani , mázak készítéséről.
 http://halmos.5mp.eu/web.php?a=halmos&o=m7Umo7kJIq

 A tanfolyamokat látogató kollégák közül  sokan szeretik és használják ezt az agyagot, ezért az Ő kedvükért felteszek ide pár fotót.
Az égetés 1050 C-on történt elektromos kemencében, 4 óra fölfűtési idő alatt. Ezt a hőmérsékletet ez az agyag még jól elviseli és az ólommentes transzparens mázak színe, fénye szebb mint az alacsonyabb tűzön.
Más kemencében, eltérő eredmények lehetségesek !!






 Összehasonlítás végett az 5. kép jobb oldalán számozatlan mintaként látható egy magas ólomtartalmú máz is.Az ólmos máznak ez a tűz már sok volt és erősen felhabzott, túlégett. Emellett erőteljesen hajszálrepedezett is.
Valamennyi  ólommentes máz szép magasfényű és hajszálrepedés   mentes. Ez nem jelenti azt,hogy ezek mindegyike közvetlenül használható kész tárgyakra. Nagy eltérés lehet az egyes mázak és a cserép hőtágulása között, ami azt eredményezheti, hogy a máz idővel összerepedezhet vagy ami még rosszabb, lepattogzhat .
Ez különösen érvényes a VTR 213 (Interkeram, BP Kerámia ) mázra amelynek nagyon alacsony a hőtágulási tényezője és biztos, hogy egy nagyobbacska tárgyról lepattogzik,vagy akár szét is repesztheti azt. Keverő komponensnek viszont jó lehet bizonyos esetekben.
A legszebbek az AT 32 (Ceramic Center ) és a VTR 215 lett (BP Kerámia, Interkeram )
Az egyes mázak nagy eltérést mutathatnak, ha azokat oxidokkal vagy színtestekkel színezzük. Bizonyos mázak könnyen fölhabosodnak ha réz-, kobalt- vagy mangán oxiddal színezzük, mások jól reagálnak. A színtestek is eltérő színeket adhatnak .

Néhány fényes illetve matt fehér mázat is kipróbáltam.
 A fényesek nagyon hasonlóak,a legszebb, hibátlan felületű a wbc 13.(Interkeram, BP Kerámia )
Az SBM 161 10-15 % ólomoxidot tartalmaz ( BP Kerámia ) , a VTR128 ólommentes (Interkeram, BP Kerámia ), mindkettő  nagyon kellemes tapintású, finom felületű matt máz.




2013. február 9., szombat

Február 09. Masszapróba KPCl PC 975B porcelán öntőmassza. Kristálymázas égetés.

A Budapest kerámia volt olyan szíves  ingyen rendelkezésemre bocsátani egy zsáknyi KPCl PC 975B jelzésű porcelán öntőmasszát.
(Interkeram-nál is kapható )
Ez egy kimondottan oxidációs égetésre kifejlesztett massza 1230-1260 C-ra. Sajnos nem volt adat a folyósításra, de vízüveg és szóda segítségével sikerült viszonylag könnyedén megfolyósítani.
(1720 g/l ).
Időközben Tóth Lajos úr elküldte a masza adatlapját, amely szerint 0.2 % Dolaflux B-vel ajánlják folyósítani.
Jól önthető,15-20 perc alatt érte el a kb 2.5-3mm falvastagságot az öntvény. Nagyon szép lett a belső felülete is. Nem túl gyorsan vált el a formától, mert "sikerült " kissé túladagolni a folyósítószereket.
A nyers szilárdsága porcelánszerű,nem túl nagy ,de jól kezelhető. Vázákat,hamutartókat és füles bögréket készítettem. Eléggé jól száríthatóak. 2 nap alatt tökéletesen megszáradtak.
A brutális szárítást nem szereti. Megpróbáltam 2 db bőrkemény csészét a forró kemencében tovább szárítani, berepedt a fülük a ragasztás mentén.( a wm Fuchs kőagyagmassza gond nélkül kibírja )
960 C-on zsengélve jól kezelhető és kellően porózus cserepeket kaptam amelyeket 1091 jelzésű Limoges porcelánmázzal mázoltam és 1230 C-on égettem ki.
Égetés után nem tapasztaltam görbülést vagy torzulást a porcelánok esetében nem meglepő kb 15 %-os zsugorodás ellenére sem.
Ime a termék. Balról jobbra a nyers, még nem bőrkemény ,a zsengélt és a készre égetett termék látható.



Szép áttetsző. Nem olyan fehér mint egy herendi porcelán,de nem is égett olyan magas tűzön és redukáló égetést sem kapott !
A máz szépen hajszálrepedés nélkül illeszkedik a cserépre. A cserép hőtágulási tényezője a neten talált adatok szerint 60 x10 -7 m/m C  .









A masszapróbáktól függetlenül kristálymázas vázákat is égettem.

Itt már csak 3 féle mázat használtam. Bonyolítja a képet hogy öntött és korongolt tárgyak is vannak köztük. A kristálymázak nagyon érzékenyen reagálnak minden változtatásra, így a cserép anyaga sem közömbös .